Korku, heyecan, sevinme durumlarında vücudunuzda meydana gelen değişimleri fark ettiniz mi? Bu değişimleri sağlayanın iç salgı bezleri olduğunu biliyor musunuz?
Yukarıdaki parçada Feyza’nın heyecanlanması ve korkması sırasında vücudundaki değişiklikleri sağlayan da iç salgı bezleridir. İç salgı bezlerinin korku, heyecan, sevinme durumları dışında da görevleri vardır.
İç salgı bezlerinin salgısına hormon adı verilir. Hormonlar kan yoluyla taşınan ve organların çalışmasını düzenleyen uyarıcı maddelerdir. İnsan vücudunda çeşitli salgı bezleri vardır. Bu salgı bezlerinin her birinden farklı hormonlar salgılanır. Salgılanan bu hormonların etkileri de birbirinden farklıdır. Bir sonraki sayfadaki şemada erkek ve dişide bulunan iç salgı bezlerinin yerleri belirtilmiştir. Bunları inceleyelim.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Gezegen Yayınları
Kandaki şeker değerinin normalden yüksek olduğu metabolik hastalığa şeker hastalığı ya da diyabet adı verilir. Kandaki şekerin kullanılmak üzere hücrelere alınabilmesi için insülin gereklidir. İnsülin pankreasta üretilip kana salınan bir hormondur. İnsülin salgılanmazsa ya da vücut insülini gerektiği gibi kullanamazsa şeker hücrelere taşınamaz ve kanda şeker değeri yükselir. Bu da vücuttaki tüm hücrelere zarar verir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Cevapları Gezegen Yayınları
Sindirim sistemi, vücuda alınan besinleri çok küçük parçalara ayırır. Bu besinler kan yoluyla hücrelere taşınır. Hücrelerde oksijenle parçalanarak enerji elde edilir. Bu atıklardan karbondioksit, soluk verme olayı İle vücut dışına atılır. Bazı atıklar ise boşaltım sistemi ile vücut dışına atılır. Bu anlattıklarımın gerçekleşebilmesi için hangi sistemler görev yapar?